Handsmade Sieraden
Asymmetrie in harmonie

Blog artikelen

2020-10-14

De waarde van asymmetrie

Links en rechts precies identiek en, indien mogelijk, onder en boven ook nog identiek wordt in eerste instantie geassocieerd met schoonheid. Wat we ons niet realiseren is dat we er vervolgens wel snel op zijn uitgekeken. Als je links gezien hebt, hoef je de rechterkant niet meer te bekijken; deze ken je al. Een perfect symmetrisch (vrouwen)gezicht lijkt een ultiem schoonheidsideaal. In de praktijk blijkt echter dat een asymmetrisch vrouwengezicht het toch wint; een perfect symmetrisch  gezicht blijkt saai. Harmonie of uitstraling, beide vage begrippen, blijken uiteindelijk meer van belang voor een blijvende schoonheid dan perfecte symmetrie.
Om de een of andere reden beantwoordt een asymmetrisch mannengezicht wel meer aan een ideaal beeld. Uitstraling speelt hierbij (voor vrouwen) duidelijk een grote rol.
Symmetrie is makkelijk te onthouden. Logisch: als je de linkerkant gezien hebt, ken je de rechterkant ook. Waarschijnlijk is dit onbewust de reden voor de hoge waardering voor symmetrie. Maar het doel van een sieraad is dat ernaar gekeken wordt, het liefst nog een tweede- of derde keer. Het doel is helemaal niet om het makkelijk te kunnen onthouden zodat je er geen tweede keer naar hoeft te kijken!
Binnenhuisarchitecten kennen de waarde van verrassende lijnen wel. Daar waar een bewoner onbewust kiest voor een voorspelbare inrichting door bijvoorbeeld aan beide kanten van een bank een lamp te plaatsen, zal een professionele binnenhuisarchitect de kamer veel boeiender maken door te kiezen voor verrassende lijnen. De kunst is om daarmee wel harmonie te realiseren
Met sieraden is dat (nog) niet zo; symmetrie wordt nog vaak gezien als het hoogst mogelijke doel. Vanuit de edelsmid gezien is dat begrijpelijk want een perfecte identieke linker- en rechterkant staat immers voor groot vakmanschap en dat is voor de meeste edelsmeden belangrijk. Het staat echter niet voor een grote mate van creativiteit of gevoel voor harmonie.
Een harmonieus sieraad met verrassende lijnen vraagt als het ware om er gedetailleerd naar te kijken, je hebt het niet gezien in een keer! De veel grotere waardering voor dit lijnenspel komt later. Het sieraad wordt en blijft ook op termijn boeiend om naar te kijken.

Admin - 16:24:25 @ algemeen | Een opmerking toevoegen